autocad 2014 810x163

autocad 2017 badge 256px

Проектирайте всеки детайл

Запазете преднината си в проектирането с Autodesk® AutoCAD®, един от световните лидери в CAD софтуера. Създавайте впечатляващи 2D и 3D проекти с иновативни инструменти, които са винаги актуални и могат да възпроизведат почти всяка въобразима форма, предлагайки персонално проектно решение. Опростените процедури за изготвяне на документацията помагат да споделяте точно чертежите с лекота. Работете надеждно навсякъде - на десктоп компютър, в облака и на мобилни устройства  благодарение TrustedDWG™ технологията, оригиналният и най-точен начин да съхранявате и споделяте проекти решения. Свързани навсякъде, проектирайте навсякъде с AutoCAD.

 

AutoCAD 2017:

• Нови и усъвършенствани инструменти: Създавайте зашеметяващи проекти и подобрете комуникацията между екипита с иновативни инструменти включващи импорт на PDF файлове и споделяне на проектни изгледи;

• Доказан 3D проектантски софтуер: AutoCAD се използва от милиони потребители по целия сват повече от 30 години;

• Съвместимост и свързаност на файловете: AutoCAD предлага надежността на TrustedDWG™ технологията;
• Отвъд работното място: Потребителите могат да свързват работния процес на настолен компютър, в облака или мобилни AutoCAD решения.

Обадете ни сега, за да научите повече за всички ползи от работата с AutoCAD.

© AEC Team
 

Новото във версия 2017

Файлов формат

Файловият формат за новата 2017 версия остава непроменен (т.е. версия 2013)

Autodesk Desktop App

autocad-2017-whats-new-desktop-appНово приложение, с чиято помощ следите за налични обновления на инсталираните продукти на Autodesk ( не само за AutoCAD ). Освен това тук имате лесен достъп до материали за самообучение - видео и най-новите статии от Autodesk.

Прехвърляне на настройките от стари версии 

autocad-2017-whats-new-migrate
Autodesk са разработили ново приложение с чиято помощ по-лесно могат да се прехвърлят потребителските настройки от стари версии на 

 

AutoCAD. Тук може да избирате по-подробно, кои точно настройки да включите в прехвърлянето. Много полезно в нововъведение в тази версия е възможността да върнете настройките такива, каквито са били по подразбиране. Това става с като извикате съответната команда от менюто на Windows .

Нов License Manager

autocad-2017-whats-new-license-managerautocad-2017-whats-new-license-manager-commandОсобено полезно нововъведение за системни администратори - вече не се налага да се избира типа на лиценза (мрежов или единичен) по време на инсталация, а това може да стане при първоначалното стартиране на програмата. Нещо повече - на по-късен етап може да промените серийният номер или отново да смените типа на лиценза (мрежов / единичен). Тези промени могат да се направят с  License manager-a, който може да се извика по всяко време от меню в AutoCAD.

 

Подобрения в 2D графиката

 

autocad-2017-whats-new-linetypeAutodesk продължават да подобряват графичните възможности и в тази версия. Подобрен е предварителният изглед (command preview) при изпълнение на командите Copy и Move.

Много по-важно подобрение в 2D графиката е начинът на изобразяване на линии, в които са включени точки: линия изцяло от точки, осова линия и т.н. Сега точките са много по-добре видими, а когато е зададена и дебелина на линията, са с гладко изображение. Много важно подобрение при линиите е възможността да се селектират прекъснати линии (пуктирани, осови, точки и т.н.), като се посочва линията дори в празните пространства на линиите. За целта е необходимо да се смени стойността на новата системна променлива LTGAPSELECTION от 0 на 1.autocad-2017-whats-new-gap-selection

Подобрения в 3D графиката

Ускорена е работата на командата 3DORBIT , особено за стиловете с плътни повърхности на елементите - Shaded, Conceptual, Realistic и т.н.  Особено за модели с много на брой, но дребни елементи с много на брой фасети и равнини. Това позволява въртенето на модела без включване на Adaptive Degradation (изобраазяване на единичните елементи с по-малко подробности, с цел по-бърза работа на графиката)  или без да има чувствително  намаляване на броя на кадри в секунда. На пръв поглед това е незначително подобрение в AutoCAD 2017, но всъщност е много важно поради факта, че AutoCAD е среда на други 3D продукти като Advance Steel или Civil 3D, като значително ще ускори тяхната работа.

Подобрения в потребителския интерфейс

autocad-2017-whats-new-user-interface

  • Добавена е възможност за промяна на размера чрез разтегляне на някои диалогови панели - APPLOAD, ATTEDIT, DWGPROPS, EATTEDIT, INSERT, LAYERSTATE, PAGESETUP и VBALOAD. В диалоговия панел INSERT (Block) например, при разширяване на прозореца в десния край вече се вижда уголемен изглед на блока, който ще се вмъква, а полето за името на блока поддържа Autocomplete  и не е необходимо да изписвате цялото име;

  • Може да се промени времето за покзване на tooltip за командите в менюто (Променя се от Options->Display);

  • Командата TEXTEXIT вече може да се пусне в multiple режим и така да се редактират текстове без да се излиза от командата. Ползата е ( а може би и вредата), че с единично UNDO се отменят всичките редакции от последната команда. Естествено, командата може да се стартира и в стария си единичен режим:autocad-2017-whats-new-textedit

  • Вече може да се избира дали курсорът да бъде този на AutoCAD или стадартния за Windows. Контролира се от системната променлива CURSORTYPE.

Нови осови линии и центрове

autocad-2017-whats-new-centerline

Добавени са нови типове елементи - Centerline ( осова линия ) и Center Mark (център за дъги и окръжности). Намират се в Ribbon менюто в Annotate. За да поставите осова линия между две линии (не е необходимо да са успоредни), ги посочвате една след друга и AutoCAD изчертва линията. Аналогично е и за центрове на окръжности. Дължината на тези линии може да се контролира с крайните им точки (Grips). Начинът им на изобразяване се контролира със системни променливи. Тези нови осови елементи са асоциативи - ако промените елементите, за които са изчертани ос или център, те се променят заедно с тях.

Import на PDF

autocad-2017-whats-new-import-PDF

Може би едно от най-важните подобрения в тази версия на AutoCAD. Вече могат да се вмъкват векторни PDF-и като линии, полилинии, текст и т.н. Слоевете на PDF могат да се преобразуват в слоеве на AutoCAD. Разчитат се и текстовете, които са с TrueType шрифтове. За съжаление, текстовете изписвани с SHX шрифтовете на AutoCAD не се разчитат, тъй като в PDF-а те са представени като геометрия (линии). В панела за вмъкване има възможност да се избере страница на вмъкване, ако PDF файлът е от няколко страници.

Друга възможност е част от PDF-a или отделни негови слоеве да бъде вмъкнати в AutoCAD, като за целта първо се вмъква като подложка (PDF underlay) и след това се избира каква част да се копира в AutoCAD.

Споделяне на чертежите

autocad-2017-whats-new-Share-Browser

Autodesk продължават да подобряват възможностите на своите продукти за споделяне на чертежи и модели през Интеренет. Може предварително да изберете кои чертежи да покажете, да загасите част от слоеветете и т.н. След това може да изпратите линк на колегите или клиентите, с които работите. Хубавото е, че не изпращате целия модел или файл, а само изгледите или чертежите, които искате да споделите. По този начин се справяте и с проблема за защита на вашите файлове (блокове, съдържание) и т.н.

Работа с файлове на Navisworks

autocad-2017-whats-navisworks-snap

След като в предната версия Autodesk добавиха възможност за вмъкване на координационни *.nwd файлове от Navisworks, сега вече може да се прихваща по тях за точно моделиране в 3D ( например потребител на Advance Steel моделира по подложка на стоманобетонна конструкция от друг проектант).

Autodesk Print Studio

autocad-2017-whats-new-print-studio

Ново приложение, което позволява принтиране на 3D модел с 3D принтер. Това приложение не се инсталира заедно с AutoCAD, а се изтегля и инсталира при първо пускане на командата. След прехвърляне на модела в Autodesk Print Studio, там могат да се направят необходимите настройки и да се принтира модела директно на принтер или да се направят 3D принт-файлове за няколко различни формати.autocad-2017-whats-new-print-studio-command